De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Strikt noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om in de site te navigeren, of om te voorzien in door jou aangevraagde faciliteiten.
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van jouw voorkeuren.
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Online surfgedrag gebaseerde reclame cookies
Deze cookies worden gebruikt om op de gebruiker op maat gemaakte reclame en andere informatie te tonen.

Bacterievuur: een plaag van fruit tot tuin

Bacterievuur of perenvuur is een plantenziekte die vooral bij fruittelers erg gevreesd wordt. Zonder beheersing heeft de ziekte nefaste gevolgen voor de fruitsector maar ook voor boomkwekerijen en sierteeltbedrijven. Bacterievuur komt niet alleen in fruitplantages voor maar ook in ons landschap, openbaar groen en onze tuinen. Heel wat alledaagse planten zijn er gevoelig voor. Indien we de ziekte ook hier niet bestrijden, wordt het inperken erg moeilijk.

Waaraan herken je bacterievuur?

Voorjaar: Het verwelken, verschrompelen en verdorren van bloesems. Ziek twijgweefsel is eerst waterachtig en voelt kleverig aan. Jonge vruchtjes verkleuren zwart en verdrogen. Nadien zijn het de bladeren die verwelken, vaalgroen en later roodbruin tot zwart verkleuren en slap hangen aan de twijgen. De top van de zieke twijg krult om en verdort. Er kunnen witte tot geelwitte slijmdruppels verschijnen op de zieke delen.

Najaar: Het zieke schorsweefsel van de grotere takken en de stam verkleuren tot donkerpaars, het onderliggend weefsel verkleurt roodbruin tot oranje, nadien hangen verdroogde bladeren en vruchtjes aan de verdorde twijgen. Op de grotere takken en stam zijn overwinteringskankers zichtbaar.

Hoe bestrijden?

  • Controleer regelmatig waardplanten op infecties, vooral in de periode van begin april tot eind augustus. (waardplant = plant waarop de ziekte kan groeien en vermeerderen)
  • Onderhoud waardplanten door ze regelmatig te snoeien. Volgens KB 23.06.2008 is het verplicht om meidoornhagen jaarlijks te scheren tussen 1 november en 1 maart.
  • Bestrijd elke ziektehaard door terug te snoeien tot minstens 50 cm onder de laagste infectieplaats of zet af tot tegen de grond.
  • Ontsmet snoeimateriaal regelmatig. Snoeiwerkzaamheden in de zomer geven een groter risico!
  • Verwijder snoeiafval snel. Verbranden is hierbij de beste methode. Voor grote hoeveelheden neem je best contact op met jouw gemeente.

Meldpunt

Bij adviesvragen, twijfel of verdachte waarnemingen van bacterievuur, aarzel niet om contact te nemen met het Provinciaal meldpunt bacterievuur via 011/23 74 38 of bacterievuur@limburg.be.

De medewerkers zullen je kunnen informeren over bacterievuur, maar kunnen ook een plaatsbezoek brengen bij vermoeden van een infectie. Indien symptomen – na een eventuele analyse – bevestigd worden zal er een professionele ploeg ter plaatse komen om de infectiehaard te verwijderen en geïnfecteerd materiaal af te voeren.

Deze dienstverlening is gratis maar vereist voorafgaande melding aan het provinciaal meldpunt.

Subsidiereglement

Na het verwijderen van een infectiehaard op het terrein is het van belang dat er in de daarop volgende jaren goed onderhoud wordt uitgevoerd. Het provinciebestuur ondersteunt getroffen terreineigenaars die na tussenkomst van het meldpunt een haard hebben laten verwijderen via het subsidiereglement ‘Bacterievuur – preventie en onderhoud’.
Deze subsidie kan aangevraagd worden voor het laten opstellen en uitvoeren van een onderhoudsplan als preventieve actie tegenover bacterievuur. 

Voorlichtingscampagne

Kennis van bacterievuur en van haar symptomen is onontbeerlijk om het probleem aan te pakken. Daarom lanceerde de provincie Limburg een voorlichtingscampagne naar gemeenten, plattelandsactoren en het brede publiek.
Een gezamenlijke waakzaamheid is de beste garantie voor een gezonde fruitteelt in onze provincie. Enkel zo kunnen we bacterievuur terugdringen en onder controle houden.

Onderaan deze pagina kan je de infobrochure bacterievuur downloaden die als leidraad kan dienen. Wens je deze brochure thuis te ontvangen, geef dan even een seintje aan het meldpunt bacterievuur@limburg.be

Bekijk ook de webinar waarin op een bevattelijke manier uitgelegd wordt wat bacterievuur is, hoe je het zelf kan bestrijden en hoe de provinciale aanpak eruit ziet.

Contactgegevens dienst

Landbouw en Platteland, Directie Ondernemen
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

tel. 011 23 74 42
e-mail landbouwenplatteland@limburg.be

Openingsuren

Het Provinciehuis is elke werkdag geopend van 9.00 tot 12.00 u. en van 12.30 tot 17.00 u.

Eet meer Limburg
naar het online platform Limburg in cijfers

Nieuws

vrijdag, 19 november 2021
Limburg, hier groeien ideeen Wil jij mee jouw stempel drukken op Limburg? Wij zoeken toffe collega's
Wil jij samenwerken met toffe collega’s? Sta je met plezier Limburgers te woord? Wil je groeien in je functie? Wil je een stempel drukken op Limburg? Dan is werken bij de provincie Limburg of één van...
woensdag, 27 oktober 2021
vlnr Sander Palmans (coördinator PVL Bocholt), Inge Moors (gedeputeerde) en Veerle Heeren (burgemeester Sint-Truiden)
Jaarlijks wordt ongeveer 30.000 ton aan dierlijke mest uit de Noord-Limburgse veehouderij gebruikt als grondstof voor de akkerbouw in het zuiden. In een korte tijdspanne moeten vaak grote hoeveelheden...
maandag, 25 oktober 2021
Machine maait de plantengroei in en langs de beek. Meldpunt Water 011 23 73 23, meldpuntwater@limburg.be
Je hebt het misschien ook al gezien: de oevers van sommige beken staan er weelderig bij. Door de natte zomer zijn de oevers van de beken meer begroeid dan we de afgelopen jaren zagen. Dat roept soms...